Baile Balvanyos, nr. 77
Rezervare
Cetatea Bálványos

Cetatea era proprietatea familiei Apor. Ruinele cetãtii Bálványos se gãsesc pe vârful unui munte de 1056 m înãltime. Cetatea Bálványos este una dintre cele mai vechi cetãți ale regiunii, unde se aflau – pe vremea regelui Sfântul Ștefan – templele pãgânilor. Se crede cã cetatea Bálványos a fost construitã în secolele XI-XII. Turnul din mijloc este cel mai vechi turn. Multe legende se leagã de acest loc.

Dupã construirea turnului vechi a urmat ridicarea pereților interiori, apoi cea a pereților exteriori ale cetãții. Din punct de vedere structural, este incadrat în clasa cetãților cu turn interior și pereți de bazã neregulate.
Dupã mãrturia unei scrisori datatã în anul 1402 a regelui Sigismund, cetatea a fost construitã în secolul XI, în timpul domniei regelui Sfântul Ștefan (1000-1038). Peretele interior ar fi fost construit în 1235, în timpul domniei regelui Béla al IV-lea, iar cel exterior în timpul domniei regelui Ladislau al IV-lea, între 1272 – 1290.
Ceea ce este sigur este faptul cã în secolul al XIV-lea era deja proprietatea familiei Apor și se crede cã a fost primitã ca donație din partea regelui. Ceramica gãsitã aici dateazã dinaintea secolului al XVIII-lea. Se presupune, deci, cã în acest secol cetatea era deja nelocuitã. Pentru a ajunge la ruinele cetãții se urmeazã drumul peste pustia Liga pânã la Vârful Mijlociu, apoi drumul Cetãții.

complexul-istvana-balvanyos-cetate
var