Baile Balvanyos, nr. 77
Rezervare
Lacul Sfânta Ana

Altitudine: 946m.
Suprafaþã: 20 ha.
Perimetru: 1737m.
Adâncime max: 6.3 m.
Lacul Sfânta Ana este singurul lac de origine vulcanicã, care s-a pãstrat intact în Europa central. Este situate în Masivul Ciumatul Mare din Munții Harghitei.
Lacul își completeazã apele numai din precipitații, neavând izvoare. Craterul este adânc de 950 metri. Între anii 1869 si 1955, lacul s-a colmatat simțitor reducându-și adâncimea cu 5 m. Pe fundul lacului exista un strat de mâl cu grosimea de 1.2-2 m, provenit din spãlarea versanților, colmatarea lacului fiind un pericol continuu pentru existența sa.
Intreaga zonã, inclusiv Tinovul Mohoș din craterul vulcanic vecin, este declaratã rezervație complexã naturalã, geologicã, floristicã și faunisticã.
În acest areal pot fi gãsite mai multe specii rare de plante, unele datând din vremea glaciațiunii, cea mai cunoscutã fiind o planta carnivora: roua cerului (Drosera rotundifolia). Pentru cã lacul se aflã într-o zonã protejatã, camparea nu este permisã în perimetrul lacului pentru aceasta existând o zonã amenajatã la câteva sute de metrii depãrtare de lac. Puritatea apei din lac este aproape similara cu cea a apei distilate. Din cauza faptului cã în apã nu existã oxigen, adâncul lacului este lipsit de vietãți.

2528